Free Download Tajweed Quran...
:crab1:Bersempena dalam bulan Ramadhan, Bulan Al-Quran ini. Dgn itu, saya ingin memperkenalkan kpd anda sumer2 satu Software Al-Quran bertajwid yg mempunyai warna pada ayat2 untuk memudahkan bacaan dgn tajwid yg betul. Ini 'screenshot'nya: Kalau tgk dekat2 ada warna kat huruf2 tu...senang citer, download je. heheheh


Anda boleh mendownloadnya dgn klik kat gambar banner di bawah ni. okblogger-emoticon.blogspot.com
<---- klik sini

pastu dalam ruangan downloads tu, anda cari gambar ni n tekan ntk download Tajweed Quran for Windows User, ok.

Tu je.. Selamat Mencuba n Selamat Beramal!!blogger-emoticon.blogspot.com
Labels: , 0 comments | edit post
Reactions: 
Selamat Menyambut Nuzul Al-Quran Dan Bertemu Malam Lailatul Qadar...

Nuzul al-Quran

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Hubungan Lailatul Qadar dan Nuzul al-Quran

Lailatul Qadar pula ialah suatu malam pada bulan Ramadhan yang begitu istimewa sekali fadilatnya. Malam al-Qadar adalah suatu malam yang biasanya berlaku pada 10 akhir Ramadhan dan amalan pada malam itu lebih baik baik dari 1000 bulan.

Apakah kaitannya malam al-Qadar dengan nuzul al-Quran? Sebenarnya al-Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah SAW di antaranya firman Allah SWT

Maksudnya: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)

Panduan

Dari maklumat serba sedikit di atas tadi sebenarnya banyak boleh dijadikan panduan kepada umat Islam seluruhnya. Antara panduan berkenaan ialah seperti:

1. Tidak ada perkara yang tidak terdapat dalam al-Quran

2. Ayat pertama diturunkan ialah ‘iqra’ iaitu ‘baca’ dan Tuhan mengajarkan manusia melalui perantaraan Pena dan Tulisan.

3. Kelemahan umat Nabi Muhammad beribadat maka dianugerahkan satu masa yang apabila kita mendapatkannya kita akan digandakan pahala melebihi seribu bulan.

Apabila disebutkan bahawa tidak ada perkara yang tidak terdapat di dalam al-Quran itu maka ianya memberikan makna bahawa segala ilmu pengetahuan yang merangkumi fardu ‘ain dan fardu kifayah dalam segenap aspek kehidupan merangkumi ekonomi, sosial, perundangan, pendidikan, sains dan teknologi dan lain-lain, segalanya terdapat dalam al-Quran. Tafsiran, kupasan analisa dan penyelidikan membolehkan umat Islam maju mendahului umat-umat lain di dunia ini.

Manakala penurunan al-Quran pula didahului dengan suatu kalimah ‘iqra’’ iaitu ‘baca’ di mana membaca adalah kunci kepada penerokaan ilmu. Selepas itu pula Allah mengiringi dengan ayat yang bermaksud; Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” Keadaan ini menguatkan lagi bahawa pembacaan dan penulisan itu menjadi antara perkara yang paling penting dalam penguasaan ilmu pengetahuan. Di mana sebagaimana diketahui umum melalui satu ungkapan bahawa: “ilmu pengetahuan dan teknologi itu adalah kuasa”.

Perkara ketiga ialah hikmah dari anugerah malam al-qadar kepada umat Nabi Muhammad SAW sebagai umat akhir zaman. Mengetahui kelemahan umat Islam akhir zaman ini dalam beribadah maka dianugerahkan satu peluang di mana ibadah yang dilaksanakan pada malam itu digandakan sehingga 1000 bulan. Bermakna kiranya kita dapat melaksanakan ibadah dengan penuh keimanan di 10 akhir Ramadhan, kita akan berpeluang mendapat malam al-Qadar. Ini akan menjadikan kita seolah-olah beramal ibadah selama 1000 bulan iaitu sekitar 83 tahun. Menjadikan kita seolah-olahnya menghabiskan seluruh hidup kita dan usia kita dalam ibadah.

Bagi mencari malam-malam yang berkemungkinan sebagai malam al-qadar, maka kalangan ulama ada menyatakan bahawa, malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadhan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam al-qadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah SAW pada malam 21 Ramadhan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan. Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah SAW. menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadhan. Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah SWT supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadhan dengan amal ibadat. Dengan beribadah di sepuluh malam terakhir itu, mudah-mudahan akan dapat menemuinya sebagai bekalan kehidupan akhirat.

Beribadah di 10 akhir Ramadhan memberikan kita peluang keemasan ganjaran pahala seolah-olah beribadah sepanjang hidup kita iaitu 1000 bulan (sekitar 83 tahun).

Sumber dari JAKIM
0 comments | edit post
Reactions: 
Free Codec ntk anda...
:crab1:
Mesti ada di antara anda semua, yg kadang2 tu xdapat nak play video yg berformat avi, 3gp or file video kan? Dan mungkin ada juga yg tau pasal codec, baguslah sgt2.. Bagi yg kaki download torrent citer or movie, msti kadang2 tensen tgk xde subtitle kan? Dun wori, codec ni juga boleh memasukkan subtitle citer yg telah didownload ke dalam player video tersebut. yg penting kena download subtitle sendiri. ada kat www.subscene.com n byk lagila..
hmm I sound stupidla when speak Malay..ahhahha i speak english la eh..here we go..:crab1:

K-Lite Codec Pack is a collection of codecs, DirectShow filters and tools. Codecs and DirectShow filters are needed for encoding and decoding (playing) audio and video formats. The K-Lite Codec Pack is designed as a user-friendly solution for playing all your movie files. With the K-Lite Codec Pack you should be able to play all the popular audio and video formats and even some rare formats.

This download is for the Full package and contains all the codecs a normal user would ever need.

The K-Lite Codec Pack has a couple of major advantages compared to other codec packs:

  • It it always very up-to-date with the newest (and/or best) versions of the components.
  • It is very user-friendly.
  • The installation is fully customizable, meaning that you are able install exactly those components that you really want.
(cut n paste je padahal..hahah)

Tekan bawah ni ntk download link ok...:crab1:
Download K-Lite Codec Pack
:crab1:
Labels: 2 comments | edit post
Reactions: 
Free Plugin ntk Windows Media Player Korang...
Penah teringin nak nyanyi lagu yg dimainkan tp xtau lirik?blogger-emoticon.blogspot.com
Penah tgk member nyanyi lagu dpn laptop/pc dgn confidentnya walaupun suara shumbang? Hebatnyaa...blogger-emoticon.blogspot.com
hahaha anda di halaman blog yg betul jika anda mahu lirik lagu automatik di dalam Windows Media Player korang.(kena ada internet connection masa main lagu tu,tu je)

So,blogger-emoticon.blogspot.com sila download plugin tersebut di Sini

Pastu open je n install.. try pasang satu lagu, kalau lagu tu femes, mmg kuar la lirik dia. kalau lagu kurang femes, xkuar pape pun..heheheh

Languages:

English

OS requirements for Lyrics Plugin for Windows Media Player:

  • OS: Win2000/XP/Vista
Minimum requiremnts:
  • Windows Media Player 9 and above
  • Internet connection
Semuga Berjaya!!!blogger-emoticon.blogspot.com

Labels: 6 comments | edit post
Reactions: 
Akhirnyaaaa...Vaio Idamanku...
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
(Perasaanku bila akhirnya dpt memiliki SONY VAIO CS36...Alhamdulillah)

Boleh hapdate blog hari2..(yola tuu)blogger-emoticon.blogspot.com



'Hee..Aku n VAIO ku..'





Memang Best...





Meja Tadika tu penting tu...hehe





LED yg menawan...cam iklan plak

Labels: 14 comments | edit post
Reactions: